EN KYST,

KYSTEN, FLERE KYSTER, ALLE KYSTENE

Tre unge kunstnere har skapt nye kunstverk til kommunens sykehjem. De tre verk er støttet av KORO, statens fagorgan for kunst i det offentlige rom og Sparbankstiftelsen SMN.

Moderne kunst befinner seg ofte på museer og gallerier i de store byene. Hit kommer man ikke så ofte når man er opp i årene. Men selv om man er gammel skal man fortsatt kunne oppleve kunst. Det skal bare legges til rette på en annen måte. 

Åfjord Kommune har i 2022 fått sine første statsstøttede kunstverk. Verkene er laget specielt til Roan Sykeheim, Åfjord Helsesenter og Stokksund Trygdepensjonat.

Gjennom samtaler med beboere og ansatte har kunstnerne fått inntrykk av hvordan kunsten bør være for at de eldre skal få glede av den. Kunstnerne har vært på besøk på sykehjemmene; spist lunsj, sett på bilder, snakket om gamle dager, spilt bingo, en kunstner har bodd på et av sykehjemmene i en liten uke.

På mange sykehjem sitter eldre, som i hele deres liv har hatt et nært forhold til havet. Vi ga derfor kunstnerne den opgave, at de skulle bringe havet tilbake til de eldre. Vi ønsket å gi beboerne en kunstoplevelse, som på nytt forbandt dem med havet.

KUNST TIL DE ELDSTE

Tre nye kunstverk til Åfjord kommune

Tanja Silvestrini:

Da Tangtrollet kom til Roan

Fotografi og performance på Roan Sykeheim

Kunstneren Tanja Silvestrini bodde på Roan Sykeheim i en uke for å observere rutiner og aktiviteter i huset. På lørdak var programmet ganske enkelt ‘Dagens avis’. Herfra kom ideen om at bruge dette kjente formatet til at bære historien om et hav vesen frem. Et kjent ansikt, en person innenfra deler en ukjent historie om et sted de kjenner så godt: Havet.

I avisen fortelles historien om Tangtrollet som er gået på land og høytlesingen slutter med ordene: ‘Og så begynte Tangtrollet at skjære biter av seg selv og koke suppe.’  Herefter starter kapittel to: Lunch.

Hjemlengsel fikk salte tårer til 

å renne fra det gamle øyet

De salte tårene ble til en stri bekk

 som rant tilbake til havet de kom fra

Blikket til det gamle øyet 

søkte trøst i blikket til et ungt øye

Det unge øyet møtte 

det skjøre blikket til det gamle

To blikk ble til et øyeblikk 

som gjorde at tid og rom 

opphørte å eksistere

To hender manifesterte seg 

og krøp ut fra pupillene deres

En ung og myk og en gammel og ru

Hendene søkte mot hverandre

og fant hverandre i stillhet

(Uddrag fra avisen av Tanja Silvestrini, 2022)

Kunst til lunsj

Tangsuppe

Amalie Vestergaard Olsen: Dagens lys

Installasjon og performance på Åfjord sykeheim

Verket til Åfjord Helsesenter har titlen Dagens Lys og er skapt af Amalie Vestergaard Olsen. Det inneholder en rekke elementer, der sammen skal stimulere forskjellige deler  sanseapparatet. Først og fremmst består verket av en lysinstallasjon i bygningens foaje. I det store glastaket er det installerte visuelle symboler i farget folie, der vekker minner om havets fargekombinasjoner.

Åfjord Helsesenter

Dagens vær

Fargene og symbolene oppleves forskjellige avhengig av lys og skygge og årets gang.

Bildene leder tankene til naturen som omgir huset.

Gjennom helsesenterets foaje ferdes mange mennesker hver dag, enten de er på arbeid, på besøk eller bor her. Når man sitter der over lengre tid vil man kunne oppleve verket skifte med lyset, da døgnets rytme, lysinnfall og skygger vil påvirke værket. Lys og farge vil endre seg i takt årstidenes endringer og dagens vær.

Performance på åpningen

Magiske øyeblikk

Beboerne på sykehjemmet fik en helt spesiell oplevelse ved åpningen af verket.

En kombinasjon av sang, dans og musikk rørte både beboere, pårørende og personalet.

På åpningsdagen hadde kunstneren invitert trompetist Kim Aksnes og danser Anna Thu Schmidt til interagere med verkets forskjellige visuelle elementer gjennem en improvisert musikalsk og kroppslig opplevelse. I Innvielsen af verket deltok også det lokale koret Fosenklang ved å bidra med en musikalsk påvirkning av kroppen og stimulering av hukommelsen gennem sang og fortolkning af lyde fra havet.

Lisa Størseth Pettersen: Luftslott på månen

20  fotbad

Havblå drinker

En nattevakt

En solnedgang

Et offshore skib fra 1980

20 elektriske fotbad, et offshoreskip og en nattevakt som hopper inn og ut av horisonten i solnedgangen danner rammene for en forestilling - en performativ hendelse skapt til Stokksund Tryggdepensjonat av kunstneren Lisa Störseth Pettersen.

Poesi og fotbad

Vi skal kjøpe en stor rakett

og dens make har ingen sett.

En gondol i raketten vi har. 

Og en blinkende stjernekveld

vi til jorden skal si farvel.

I raketten til månen vi drar.

Vi skal bygge et luftslott på månen.

Med en stjerne til lys i hver sal.

I Karlsvogna kjører vi to

på Melkeveiens glitrende bro. 

(Otto Nielsen, 1934)

Stoksund Trygdepensjonat

En gravør udlånt fra Nidaros Domen fæstede øjeblikket i stein

I dette verket er havet tenkt som det som forbinder. Både forbindelsen mellom det vannet som skvulper inni oss og havet utenfor, til forbindelsen mellom jordas indre og atmosfæren. Verket er tenkt som en kollektiv begivenhet bestående av gjenkjennelig arbeid og objekter som gjennom sin faktiske funksjon og i samspill med hverandre danner en estetisk erfaring.

Åfjord Kommune satser på unge kunstnere. De tre kunstnere, som har laget kunstverk til våre sykehjem er alle i begynnelsen av sin karriere. Vi tror på at kunst, musik, teater ja alle kulturens sjangere kan inspirere, utfordre og gjøre oss nysgjerrige på verden omrking oss. Vi ønsker derfor å være et sted, der unge kunstnere har lyst til å komme og arbeide; både alene og sammen med våre virksomheter og institusjoner.

Tusen takk til Åfjord Sykehjem, Stokksund Trygdepensionat og Roan Sykeheim for en hjertelig ivaretagelse av kunstnerne. Dette projekt er støttet av KORO, Sparbankstiftelsen SMN, Bygda 2.0